De allergische reactie op waargenomen racisme

Er is wat ophef over het bovenstaande plaatje. De eerste keer dat ik hem voorbij zag komen duurde het een paar seconden voordat ik door had wat het grappig maakte. Ik kan me ook goed voorstellen dat mensen met een aangeboren hoog melanine gehalte het plaatje niet grappig vinden en dat het actief het verkeerde keelgat in schiet.

Zie, voor mij is het grappig omdat ik weinig tot niet in aanraking kom met racisme, maar er genoeg van weet om de implicaties van het plaatje te zien. Vorig jaar hebben we ook voldoende gedoe gehad rond het maken van ‘oerwoud geluiden’ in het stadium bij voetbal. Kennelijk vinden de hooligans het grappig om apen geluiden naar zwarte voetballers te maken, met de implicatie dat hij uit het oerwoud komt. Lijkt me enigszins kut voor de voetballer ik kwestie. Je traint jaren lang om goed te worden in dat spelletje, dan speel je dat spelletje voor een boel mensen, en dan focussen mensen op je achtergrond en niet op hoe goed je dat spelletje speelt. Voor zover ik heb kunnen vinden gebeurt dit nou nooit bij blanke voetballers, dus ik kan me ook niet voorstellen dat het een andere implicatie heeft. (Al zou ik het snel eens zijn met het idee dat al die voetballers apen zijn die toevallig een spelletje goed kunnen, maar dat daar gelaten)

Een korte zoekpoging naar de term ‘nigger monkey’ (wat toch ergens wel een besmeuring is voor mijn zoekgeschiedenis bij Google) laat ook voldoende zien dat mensen het vergelijken van zwarte mensen en apen te vaak doen en nooit met de beste bedoelingen. Dus deze zaak is open and shut. H&M is fucking racistisch, en de mensen die daar werken zijn allemaal nazi’s die vooral klappen moeten krijgen.

Maar wat als het geen racisme is

Laten we voor de grap er eens van uit gaan dat het geweldig niet doordachte idee van het zwarte jongetje een “coolest monkey” trui aan doen niet racistisch bedoelt was. Persoonlijk denk ik dat de groene trui het joggie gewoon beter staat dan de oranje trui. Het zet een net wat minder contrasterend plaatje neer. Als het een blank jongetje was geweest had niemand er naar om gekeken. Het is volledig normaal om een kind een apenkop te noemen, en kinderen halen de hele tijd apenstreken uit. En de tekst is een speling op “the sharpest knife in the drawer”, een positieve uiting. De enige reden dat we direct aan racisme denken is omdat we de afgelopen tijd zijn dood gegooid met dat praktisch alles racistisch is, en dit een raakvlak heeft met wat echte racisten roepen.

Ik denk dat de mensen die deze foto online hebben gegooid bij H&M het gewoonweg niet al racistisch zagen. Het is misschien moeilijk voor te stellen maar niet iedereen heeft hetzelfde referentie kader. En je kan beargumenteren dat het hele gedoe nogal toondoof, of nogal kleurenblind, is maar H&M heeft direct netjes gehandeld. Ze hebben het plaatje offline gehaald en hun excuses aangeboden.  En toch blijven mensen zich erover opwinden.

Allergisch

allergisch bijv.naamw.

Uitspraak:           [ɑ’lɛrxis]

  • Gevoelig 2) Overdreven gevoelig 3) Overgevoelig

Ik denk dat geen enkel mens bij H&M het een goed idee vind om openlijk racistisch te zijn in hun marketing. Racisme is namelijk nog steeds iets wat in het westen kei hard is bestempeld als slecht. De enige reden dat dit plaatje word gezien word als racistisch is omdat mensen besluiten dat ze het racistisch opvatten. Als je dat niet doet, en het gewoon ziet als een plaatje van een jongen met een trui, stopt het met racistisch zijn. In een ideale wereld zou dit de beste oplossing zijn, maar daar leven we helaas niet. En al zou iedereen besluiten hier niet van op te kijken en het te zien zoals het bedoelt is, echte racisten zouden het plaatje alsnog misbruiken. Ik denk dat het melden bij H&M een goede zet is. Gewoon een korte “Jo! Dit kan racistisch opgevat worden, kan het plaatje verwijderd worden?“ is voldoende. Het bedrijf heeft zich meteen verbeterd en excuses aangeboden. Maar om te zeggen dat het casual racism is gaat te ver, je verwaterd wat racisme is en maakt het echte probleem veel moeilijker om op te lossen. Het is een allergische reactie waarbij de reactie zelf meer schade doet dat het ding waartegen je reageert.

Door |2018-01-09T16:05:51+00:00januari 9th, 2018|Uncategorized|0 Reacties

Geef een reactie