Het probleem Blerick

 

Er is de laatste tijd flink wat onrust in Blerick. Niet alleen omdat er schietpartijen waren maar vooral omdat er daarna nogal wat “contraproductieve” dingen gebeurde in de wijk als reactie op deze schietpartijen.

Nadat er wat drugsgerelateerde vergrijpen hadden plaats gevonden waren er namelijk een aantal buurtbewoners die het een uitstekend idee vonden om met stokken en stenen de politie te lijf te gaan. Dat is al op zichzelf een rare en vervelende situatie. Maar toen er in de nasleep daarvan een aantal cameraploegen kwamen om er verslag van te doen werden deze ook weggejaagd met grof geweld. Zo’n complete disconnectie van de maatschappij en in een manier overname van de staat als rechtsvorm en gezagdrager is natuurlijk voor geen enkele overheid te aanvaarden. Wat schetst mijn verbazing in deze situatie: er gebeurt niks. Voor de zoveelste keer, na Ede, Den Haag, en de andere keren dat degene die de staat vertegenwoordigen gewoon weggejaagd worden, wordt er niet ingegrepen. Niet eens niet hard genoeg ingegrepen, maar gewoon helemaal niet. Wat er nu gebeurt is dus dat we het ok√© vinden dat gehele wijken zich onttrekken aan de rechtstaat. Er niet of halfslachtig opgetreden wordt en het bericht wordt gezonden dat het allemaal maar kan.

Wat mij in dit stukje doet schrijven is de reactie van Rutte op dit alles, hij noemt ze klootzakken en zegt dat in dit land niet de straat maar de staat regeert. Om vervolgens lafjes zijn straat schoon te vegen en een lokale bestuurder het probleem maar op zijn bordje te leggen. Niet alleen zijn dit soort problemen ver boven het niveau van optreden van de lokale wijkagent, of het lokale korps wat zo uitgesmeerd mogelijk is over zoveel mogelijk gebieden. Er is ergens een scheidslijn wanneer iets een lokaal probleem is en wanneer niet. En het moment dat de rechtsstaat in gedrang komt lijkt het mij een ding wat de gemeente overstijgt.

Dan is er voor mij persoonlijk nog de boosmaker du jour, Rutte. Want terwijl hij dus al de verantwoording van de staat overhevelde naar de lokale bestuurder, probeerde hij het nog verder af te schuiven door te claimen dat de Nederlandse staat het niet alleen kan oplossen. “Terecht dat Nederland in de eerste plaats ook naar de overheid kijkt om er voor te zorgen dat de mensen in het land veilig zijn”, aldus Rutte, die tegelijkertijd stelt dat het daar niet bij kan blijven. ,,Het is ook een zaak van de directe familie en vrienden van deze klootzakken om hen ter verantwoording te roepen.”

Beste mijnheer Rutte, we hebben in dit land twee beroepsgroepen die een geweldsmonopolie hebben. Namelijk defensie en de politie. Daar ligt de verantwoordelijkheid om in Nederland de gewone rechtsstaat af te dwingen. Niet bij de burger. Wij hebben die bevoegdheid niet, en als we iets in die geest gaan doen, dan krijgen we (terecht) problemen met justitie want we hebben met zijn alle afgesproken dat eigen rechter spelen misschien geen goed idee is. Wat wel een goed idee is? Bestuurders die daadwerkelijk herkennen en erkennen dat er een groot probleem is met drugs en dergelijken ten zuiden van de rivieren en daar ook naar reageren.

Door |2017-11-09T11:42:35+00:00november 9th, 2017|En-Dan-Blog|0 Reacties

Geef een reactie