De vaccinatiediscussie

 

 

Zoals jullie op deze blog al een tijdje kunnen lezen, is er tenminste een persoon hier die zichzelf bijzonder kan opwinden over de “anti-vaxxers” en de discussie die zich hierover ontvouwt op het internet. Nu werd ik er als het ware met de haren bij  getrokken door een oud-collega terwijl ik daarvoor eigenlijk maar één keer eerder met het feit geconfronteerd was dat er mensen zijn die met een haast religieus fanatisme strijden voor de terugkeer van gevaarlijke ziektes. Ondanks dat het me opviel dat het een zeer klein klein groepje is wat vocaal is hierover, zijn ze wel heel erg hun best aan het doen om elke discussie weer dood te slaan. Sterker nog, over elk artikel wat gepubliceerd wordt en enigszins te maken heeft met vaccinatie zitten ze de ene na de andere leugen te vertellen. Deze onwaarheden worden ze aangereikt door websites als NVKP, en de gedachtegang word gevoed door dit soort sites, waar alles wat een tegengeluid geeft direct geblokkeerd wordt. Sterker nog, als ze je eerder zijn tegen gekomen en weten dat je niet op je mondje bent gevallen, en eventueel nog wat kennis en kunde hebt om hun rare met complottheorieën doordrenkte hypotheses te kunnen ontkrachten, dan blokkeren ze je gewoon gelijk. Dat scheelt toch weer moeilijke vragen.

Nu is een Facebookdiscussie op die manier voeren een beetje zoals schaken met een duif. Je kunt je stukken zetten, je best doen. Maar aan het einde schijten ze het bord onder gooien stukken om, en lopen ze weg alsof ze toch gewonnen hebben. Ergens is dat logisch, want dit zijn mensen die hun hele leven hebben ingedeeld met antivaccinatie en “een super gevecht met Big Pharma”, maar al te vaak verweven met dingen zoals een antroposofische levensstijl. Dit zijn de mensen die je in een discussie niet bereik: cognitieve dissonantie is een bitch daarin. De andere kant zijn de homeopaten en andere kwakzalvers zoals CEASE-therapeuten. Deze mensen kiezen gewoon er keihard voor om geld te verdienen met het in gevaar brengen van kinderen. Schandalig immoreel, en de noemer mens is te veel eer voor deze lui.

Er zijn onderzoeken en stemmen dat we niet in discussie moeten gaan met feiten en uitleg maar begrip en compassie, andere geven aan dat we ze gehoord moeten laten worden want een discussie is altijd goed. Weer andere mensen (voornamelijk de anti-vaxxers zelf) willen een discussie waarin we naar beide kanten luisteren. Want er is immers altijd twee kanten aan de medaille. Er is geen één waarheid en alles is subjectief. Nee dus. Iemand die denkt dat je met “wonderwater en wat vitamine C” een ziekte zoals polio bestrijdt, omdat hij 10 minuten heeft gegoogled maar niet snapt waarom Wakefield zomaar veroordeeld is als fraudeur. Iemand die uit de beschikbare data en onderzoeken vindt dat mazelen verspreid wordt door de overheid als complot om toch te laten vaccineren. Die verdient niet even veel tijd, even veel krediet, of überhaupt maar het zelfde podium als een specialist. Het enige wat moet gebeuren is dat deze mensen overal en altijd uitgelachen moeten worden, en aangesproken op het gekke, gevaarlijke gedrag wat ze tentoonspreiden.

Het laatste wat we moeten doen, of überhaupt moeten willen is onzin zoals CEASE therapie hetzelfde podium geven als een daadwerkelijk medisch opgeleid specialist. Er is namelijk een groot verschil in kennis en kunde en er is echt wel wat voor te zeggen om dat op die manier te brengen in de discussie. Neem alleen al de opleidingen waaraan ze beide moeten voldoen.
Ter illustratie: We hebben aan de ene kant een reguliere dokter die eerst 6 jaar basis arts doet. Na de master gaat hij zich specialiseren dat is een Ph.D. van 4 jaar. Daar na nog op z’n minst een post-doc positie, zodat hij waarschijnlijk nog eens 3 jaar in diverse universiteiten rond loopt.  Dan zetten we hier tegenover de CEASE homeo-pathetic. Deze krijgt een cursus van 5 werkdagen over het internet, en dat was het.

Dus nee geen gelijkwaardig podium. Geen “laten we elkaar in de waarde”. Geen “hé jongens, ik heb ook recht op een mening” Want dat vaccinaties nodig en veilig zijn is geen mening, dat zijn feiten. Wij als mensen hebben een kans, nee een morele verplichting om ziekte en ellende te bestrijden waar dat mogelijke is. Deze ziektes kunnen we net zoals de pokken compleet uitroeien, sterker nog we staan met 3-1 voor. Laten we ervoor zorgen dat de ziektes ook daadwerkelijk weg gaan, want homeopaten leuk dat je water verkoopt als medicijn maar geen enkel verdienmodel is doden waard.

Ziektes uitroeien is een tour de force van wetenschap, overheid en maatschappij. Onze bijdrage hierin is dat we niet moeten vergeten wat deze ziektes zijn, kinkhoest is geen gezellig kuchje, mazelen geen kekke vlekjes en ga zo maar door. Hierom moeten we soms ook vervelende en schurende gesprekken voeren met mensen die niet helemaal meer in de waarheid leven. Of tegen mensen roepen nee dat klopt niet, je bent dom. Dat is lastig en vervelend, want mensen willen helemaal niet kwetsend en confronterend zijn. Maar als we nu eens massaal zeggen tegen mensen die dingen claimen die niet kunnen en niet waar zijn, en zich niet willen inlezen in feiten: “Joh sorry, maar als je er niet over na wilt denken, ga is weg dan.”

De volgende generaties zullen ons er dankbaar voor zijn.

 

Door | 2017-11-09T11:59:24+00:00 november 9th, 2017|En-Dan-Blog|0 Reacties

Geef een reactie