De roe achter de deur

Kennelijk heeft niet heel Nederland geluisterd naar onze PodCast, want we hebben het nog steeds over de zwarte pieten. Ik had eigenlijk besloten om de rest van het jaar dit naast me te laten leggen, totdat Amsterdam met hun plan kwam.

In het kort:

  • Zwarte Piet heet in ieder geval geen Zwarte Piet meer
  • Hij krijgt roet vegen in plaats van volledige zwarte schmink
  • In plaats van zwarte mens kroeshaar hebben de pieten nu witte mens golvend haar
  •  In plaats van de pakken te huren hebben ze de pakken nu aangeschaft.

De media is er zoals gewoonlijk een beetje verdeeld over. GeenStijl vind het maar allemaal kut. Joop gebruikt Amsterdam als brandstapel om de racistische sinterklaas comités van de kleinere steden te verbranden (it’s a witch pursuit thingy) .  De meeste gemeentes en alle kinderen boeit het nog steeds niet

Er is dus weinig nieuw(s), maar het laatste punt van Amsterdam viel me op.

  •  In plaats van de pakken te huren hebben ze de pakken nu aangeschaft.

Ze hebben een stel mensen ingehuurd om naar tientallen (!)  schilderijen te kijken en de meest waarheidsgetrouwe pakjes en pruikjes te maken. Volgens mij willen ze dit als stok achter de deur gaan gebruiken. Als we volgend jaar weer ons gezamenlijk dezelfde discussie in werpen kan Amsterdam zeggen “Jah, we gaan het nu niet meer veranderen. We hebben zo moeilijk veel geld uit gegeven aan deze pakjes. We houden het net zo als volgend jaar.” Ik vind persoonlijk de oplossing best prima, mooi midden grond gevonden hoor en lekker de stok achter de deur Damsko. Ik weet zeker dat iedereen nog een week lang de moeite gaat nemen om te haten op jullie beslissing.

Aan de ene kant is het nog steeds veel te veel lijkend op Zwarte Piet. Al hebben jullie er tientallen minuten aan gespendeerd om nieuwe pakjes te ontwerpen en nieuwe pruiken te maken weet ik zeker dat de mensen die minder minder minder Zwarte Pieten willen het nog steeds racistisch vinden. En daar zullen we met z’n allen aan moeten wennen, er is geen enkele mogelijkheid om ons te ontdoen van de aangeboren ziekte die racistisch zijn is.

En aan de andere kant wijken jullie veel, maar dan ook veel teveel af van de tradities. Als je Zwarte Piet niet als opgedofte huis neger kan herkennen in een zwart/wit film is het niet waarheidsgetrouw. De Zwarte magie die met schoensmeersmink komt is van absolute noodzaak om door de schoorsteen van C.V. verwarmde huizen te kruipen en kadotjes achter te laten bij de kinderen met rijke ouders. Hoe weten onze kinderen nou wie van de groep de baas is, wie de echte Sinterklaas is zonder het zwarte kroeshaar en rode lippenstift van zijn slaven?

Fuck deze shit, niemand hoort het te boeien.

Door |2017-11-07T20:10:27+00:00november 7th, 2017|En-Dan-Blog, Vluggertje|0 Reacties

Geef een reactie