Sleepnet-wet

 

Ook wel bekend als de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, deze wet maakt tegenwoordig nogal wat tongen los. Zo veel dat er wederom een referendum aan zit te komen. Nu kun je van referenda vinden wat je wil vinden, en al helemaal als het een referendum is over een bilateraal verdrag waar meerdere landen en een geopolitiek spel achter zit. Deze keer is het wel degelijk iets waarvan je jezelf kan afvragen of er niet even iets een voet dwars gezet moet worden en er geluisterd moet worden naar de burger, aangezien de impact op de burgers zelf niets minder dan gigantisch is. Zo groot dat zich behalve de groep studenten die in actie zijn gekomen en dit opgezet hebben zich zorgen maken ook instanties als de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, Amnesty International, burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en verscheidene wetenschappers hun zorgen al hebben geuit over deze wet. Deze wet verandert immers wel erg veel. Ten behoeve van het overzicht heb ik in een lijstje gezet wat de overheid straks allemaal kan ZONDER tussenkomst of toetsing van een rechter:

  • Met de nieuwe wet mag een zogenaamd ‘sleepnet’ worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren. Ook als je niet verdacht wordt, mag je worden afgeluisterd. Hierdoor kan een hele wijk worden afgeluisterd, wanneer er een verdacht persoon in de wijk woont.
  • Alle geautomatiseerde apparaten mogen worden gehackt zonder dat je zelf verdacht bent. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon, tablet, laptop of smart-tv.
  • Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
  • De data die is verzameld mag worden gedeeld met buitenlandse inlichtingendiensten. Hiervoor hoeft de data niet vooraf te zijn geanalyseerd.

Zoals je ziet is dit geen kattenpis. Het adagium van “ik heb niks te verbergen” gaat bij deze aanpassing gewoon weg niet op omdat het zo verschrikkelijk invasief is qua wetgeving dat het niet meer telt of je wat wilt verbergen. Hele stuwdammen van data worden dan aangelegd die niet alleen lang opgeslagen blijven, maar ook nog eens doorgestuurd worden zonder controle en toezicht naar het buitenland. Natuurlijk is er dan reden tot paniek. Niet alleen is alles maar dan ook alles van u toegankelijk voor derden, want helaas is elke code, server, of opslagplaats te kraken en in te komen. Het is ook nog eens contra-productief. Heel vaak wordt er gezegd en gedacht: “Hoe meer data er is, hoe beter we erop kunnen handelen.” Dit is zeker op gezette tijden zo, echter zoals het nu is; dat de veiligheidsdiensten via een rechter moeten die toetst of het al dan niet nodig is dat er in iemands privé gewroet wordt, en de data dan gefilterd word. Deze strategie levert al zoveel data op dat de mensen van de AIVD en MIVD er niet aan toekomen om alles te verwerken en veilig op te bergen. Wat er dus nu gebeurt is dat er een nog grotere stortvloed van data komt en de veiligheidsdiensten nu de speld in een Veluwemeer aan spelden moet zoeken. Dit lukt natuurlijk nooit. Een groter probleem wordt het wanneer, en het spijt me het te zeggen maar het trackrecord van de overheid op systeem veiligheid is niet best, het ook nog eens niet goed en veilig opgeborgen wordt. Kortom dit is een kleine ramp op gebied van veiligheid, privéwetgeving, en een gouden kans voor iedereen die wil doen aan identiteitsfraude en verkoop van informatie. Daarnaast een gigantische kans om inlichtingen te verzamelen voor mensen met snode plannen en een beetje verstand van computers en datanetwerken.

En alsof dat niet genoeg is begraven we de mensen die daadwerkelijk de terroristen moeten zoeken in een hoop informatie waardoor ze juist minder snel en adequaat hun werk kunnen doen.

 

Als je wilt weten hoe Den Haag en de politiek hier op reageerde? Mark Rutte lacht een beetje en roept dat de mensen die dit doen niet de klootzakken zijn en vindt dat we niet zo moeten zeuren. Even vergeten dat de klootzakken over het algemeen iets handiger zijn met een pc dan de overheid. Buma, je weet wel degene die toen die in de oppositie zat riep dat je niet zomaar referenda kon negeren als het je uitkwam, riep: “Joh het is een ding wat nu nog kan maar het is een restje van vroeger. Fuck het volk en hun privé. Ik luister toch niet! LALALALALA! Want ik wil dat die wet er komt!” Pechthold van de D66 ooit eens opgezet zodat er meer democratie kwam (vandaar de D in de naam) heeft geroepen dat deze wet niet goed is en heeft deze afgekeurd in de Tweede en Eerste kamer, maar zwijgt in alle talen als het op actie voor het referendum aan komt. Zwijgen is toestemmen, zeker in de politieke arena. Echter de andere partijen zijn voor, en het moment dat zowel Rutte als Buma roepen “ik wil dat die wet er komt” en de kleinere partijen er ook welwillend instaan… Dan ben ik bang dat er wel iets meer moet gebeuren dan een raadgevend referendum. Maar ja, met zoveel haat aan privé en schijt aan de burger, wie wil dat gevecht nog aangaan? Voor je het weet sta je ergens geregistreerd. Oh wacht, dat sta je straks sowieso!

Door |2017-10-31T14:26:47+00:00oktober 31st, 2017|En-Dan-Blog, Vluggertje|0 Reacties

Geef een reactie