Red de koe, eet een vegan

Broccoli schaap

Na het opnemen van afgelopen podcast, en een dag voor het uploaden, kwam ik dit stukje tegen:

Regeerakkoord: geen visie op voedsel

Ik zou natuurlijk het hele stuk kunnen samenvatten met “iemand met een militante overtuiging van het gelijk in zijn standpunt negeert rede en logica om zijn punt te maken”… Maar wat is daar de lol van?

De vee-industrie eet de aarde leeg en schaadt het klimaat. Daarom moeten we meer plantaardig eten en overschakelen op een ander voedselsysteem. Het regeerakkoord ontbeert echter elke visie

“Citation needed.” De vee industrie gebruikt ook veel van ons ‘afval’, plantaardig materiaal wat we over houden nadat we er uit hebben gehaald wat we willen. Hier in Nederland is er voldoende ruimte voor onze beestjes om rond te lopen en komen we geen grond te kort om graan te verbouwen. We exporteren drie kwart van ons vlees naar het buitenland. We hebben hier dus kennelijk zat ruimte. En ik denk niet dat we de overheid de macht willen geven om export van voedsel tegen te gaan. Er is dus geen gebrek aan visie maar het is niet hun verantwoordelijkheid.

In het nieuwe regeerakkoord las ik dit: ‘Waar nodig en mogelijk krijgen supermarkten en horeca meer ruimte om overschotten aan voedselbanken te doneren’. Het lijkt een mooi voorbeeld van naastenliefde en een strak plan om verspilling van voedsel tegen te gaan

Het lijkt niet mooi te zijn, het is mooi. In onze huidige cultuur zitten elementen die niet 100% efficiënt zijn, en die 100% eisen is waanzin. Dus wanneer ik met m’n verwende kop niet de hoofdprijs wil betalen voor een komkommer met een bruin plekje vind ik het geen enkel probleem dat we mensen er mee helpen die het nodig hebben. Ik vind het achtelijk dat de overheid dat in de weg heeft gestaan, en mooi dat we daar van af komen. Helaas was dat niet het einde van je zin.

maar toch riep deze zin bij mij vooral vragen op. Nemen we het bestaan van armoede, voedselbanken, honger en voedseloverschotten voor lief?

Er is altijd armoede en honger geweest, dat kan je voor lief nemen. Voedselbanken zijn een geweldig stukje compassie voor de medemens, dat neemt niemand voor lief. En voedseloverschotten zijn een neveneffect van de huidige markt. Dat ga je niet oplossen, en al helemaal niet met een Vegan dieet. Het enige verschil is dat er meer soja bonen bederven i.p.v. melk.

 

Honger en verspilling

Het eerste alinea verteld over hoe hier voldoende eten is terwijl dáár mensen honger lijden. Klinkt als een prima op te lossen probleem totdat je het grote plaatje bekijkt. We kunnen ons voedsel niet magisch naar arme landen verplaatsen, het rot weg voordat je het de EU uit hebt. Maar daar gaat het je eigenlijk helemaal niet om want daarna typ je:

De verspilling is namelijk veel groter dan in supermarkten en horeca en ze begint al helemaal aan het begin van de keten. […] Die steeds schaarser wordende grond kan veel efficiënter benut worden door de oogst te gebruiken voor producten die direct door mensen gegeten kunnen worden, zoals brood, bonen en tofu.

De grond kan nog veel efficiënter worden ingezet door insecten te kweken, meer te richten op vertical aquaponics en het aantal mensen op de aarde te verminderen.

 

Klimaat

Veehouderijen hebben invloed op het klimaat. Het verbouwen van soja bonen ook. De grootste reden van ontbossing is argicultuur, en niet veehouderij. Maar als je gaat doen alsof je geeft om het klimaat focus dan eerst op elektriciteit en vervoer.

Als we met z’n allen massaal overstappen op bijvoorbeeld zonne-energie (of nog beter, kern energie) kunnen we uitstoot van broeikas gassen veel efficiënter tegen gaan.

 

Geen visie op voedsel

Net zoals je armoede in Nederland niet oplost door meer overschotten aan de voedselbank te geven, pak je honger in de wereld, verspilling van grondstoffen én de opwarming van de aarde niet aan door maar op dezelfde voet door te gaan.

Dit is een volledig onterechte vergelijking. Aan de ene kant zien we twee problemen, een voedsel overschot en armoede, waarvan we met het een de ander kunnen verbeteren. Aan de andere kant hebben we twee problemen, de opwarming van de aarde en verspilling van grondstoffen, waarmee je niet het ene met het andere kan verbeteren. Ik snap dat jij denkt dat beesten houden ‘verspilling is van grondstoffen’ maar dat is het niet. Je zegt ook niet dat het maken van een auto verspilling is, je kan ook gewoon de grondstoffen van een auto op je parkeerplaats leggen en naar je werk lopen toch?

In het regeerakkoord lezen we, zelfs in de verste verte, niets van dit alles.

Omdat bijna niemand het met jouw oplossing eens is, en we leven in een democratie.

Door |2017-10-19T00:15:06+00:00oktober 19th, 2017|En-Dan-Blog, Vluggertje|0 Reacties

Geef een reactie