Waarom GMO?

Iedereen kent er wel eentje in zijn omgeving. Zo’n type die helemaal vol is van organisch geteelde groente en fruit. Het moet onbespoten, lokaal geteeld, handmatig geplukt en het liefst helemaal natuurlijk. Er is een grote kans dat je dan bij jezelf denkt: Nou ja, hartstikke goed. En dat is natuurlijk ook zo voor een deel. Echter is dat niet het complete verhaal.

De andere kant is namelijk dat het misschien niet helemaal te doen is. Dat organisch kweken en het “Hele-maal lekker puur natuur” oogsten van groente en fruit. Want als we daar nu eens objectief naar kijken betekend dat we daar een stuk meer grondstoffen, grond zelf, en mankracht tegen aan moeten gooien om er dezelfde opbrengst te krijgen. Dat is natuurlijk niet zo heel erg in Nederland, maar ik geef het te doen voor een land als China of India om dat ook zo te doen. Plus hebben we natuurlijk nog het ding dat klimaatverandering heet. Je kunt het ecologisch niet verantwoorden om zoveel grondstof en natuur op te offeren om groente en fruit te verbouwen. En ik neem aan dat we de ethische consequenties van dan maar minder verbouwen in deze groeiende wereld niet Hde revue hoef te laten passeren?

 

Huidige status quo

Nou snap ik ook wel dat er weerstand komt tegen de oplossing om dan toch maar met allerlei kunstmest en vervuilende producten te werken. Maar gelukkig hoeft dat niet meer tegenwoordig, er is namelijk een goede oplossing. Een oplossing die wij al jaren op grote schaal toepassen. Alleen waar er vroeger jaren en jaren overheen ging om deze aanpassingen er in te kweken hebben de mensen van onder andere de W.U.R. een paar manieren gevonden om dit een stuk sneller te doen. Namelijk om te kijken wat de genetische opmaak is van planten en gewassen en deze aan te passen zodat we de beste genen en eigenschappen doorgeven. Dit word al jaren gedaan door de mens. Ik bedoel als je een appel of een maiskolf neemt van 900 jaar geleden herken je de huidige producten die de zelfde naam houden er niet in. De nieuwe toepassingen zijn legio. Dit zou evenwel de nieuwe slag kunnen zijn in de oplossing van een globaal probleem van voeding. Met de huidige techniek kunnen we bijvoorbeeld meer voedingstoffen kweken in rijst, dus grotere opbrengst van een veld, of planten die van nature resistent zijn tegen insecten, en ga zo maar door. Dit zou zomaar in het rijtje kunnen komen van antibiotica, infuus en andere levensreddende producten.

 

OMG GMO

Natuurlijk schiet iedereen die er een beetje mee in aanraking is gekomen maar niet in de materie zit in een “Maar Mon-satan knijpt de boeren uit!!!!einz!11!” reflex. Dat is ergens terecht; dit is geen klein dingetje en niet iets waar we lichtzinnig mee om moeten gaan. Maar als je kijkt naar wat de W.U.R bijvoorbeeld doet in deze dingen. Namelijk het patent wat ze hebben op de dingen die ze ontwikkelen is een zogenaamd “open patent” oftewel, iedereen mag het gebruiken om dingen te ontwikkelen of te gebruiken. En er is een strenge regelgeving in Europa, naar mijn persoonlijke mening te streng zelfs. Hierdoor wordt het kleine bedrijven namelijk onmogelijk gemaakt om producten op de markt te brengen. Daarmee speel je dus juist giganten als ‘Mon-satan’ in de hand. Natuurlijk moeten we met deze dingen ethisch en voorzichtig omgaan. Maar een weerstand die niet gebaseerd is op feiten of alleen gebaseerd is op doemdenken. ‘Ja we weten niet zeker wat er gebeurd als we dit doen.’ Nou en, dat weten we ook niet als we de ene boom kruisen met de andere boom. En dat doen we al jaren. Ik denk niet dat we daarom een kans om honger wereldwijd op te lossen moeten laten liggen.

Door |2017-10-16T22:58:19+00:00oktober 16th, 2017|En-Dan-Blog, Vluggertje|0 Reacties

Geef een reactie