Zin in een Spanje woordgrap?.. Nee? Catalaan je gezicht gezien.

 

Marshall zei het al.

 

Flauwe woordgrappen terzijde, de Catalanen staan op het punt om eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen. En behalve yeey vrijheid heeft dat verre gaande invloed op de Europese unie. Niet alleen voor Spanje zelf wat uit meerdere regio’s bestaat met een verre gaande autonomie wens, maar gewoon heel Europa. Neem alleen maar Spanje. Na een dictatuur van Franco weer een koninkrijk en voornamelijk een lappendeken van van oudsher meerdere landen te weten Aragon, Asturië, Baskenland,Catalonië, Galicië en Navarra. Waarvan Galicië van ouds her het meeste invloed heeft. (Madrid) Niet alleen heeft dit dus invloed op de Basken bijvoorbeeld (denk eta die al jaren vecht voor onafhankelijkheid) maar ook voor de andere stukken land.

Nou is er al een stukje geschreven over de inzet van de Spaanse overheid door mijn collega En nu de eenheid aan een zijde draadje hangt is het misschien wel ergens logisch vanuit een Spaans standpunt dat er op een nogal lompe manier gehandeld word door de guardia civil. En dit alles wordt gezien als legitiem, want het referendum is immers illegaal verklaart. Desondanks hebben de Catalanen een dispuut over het feit dat ondanks dat het volgens de wet zo is, of het dan ook rechtvaardig is. En ze plaatsen hier en daar wat kanttekeningen of 800 à 900 gewonden  een proportioneel gebruik van geweld is. Dus dachten zij, weet je wat? We gaan het voorleggen bij onze eigen bestuurslaag die pro democratie is. Handel wil, en een zelf uitgeroepen kampioen voor het volk en democratie. Wij zijn een eigen volk in een autonome regio met een officiële taal. Wat kan er misgaan? In gedachte zagen ze Verhofstadt en van Balen al op een pleintje in Barçalona.  Daarbij vergaten ze echter één klein ding. Hoeveel landen er nog bezet worden door, of anderzijds geregeerd worden door een land waar ze niet voor gekozen hebben. Dus Frans Timmerfrans zegt gewoon nee. Om met de zelfde woorden het compleet tegengestelde te eisen van Polen

Rule of law word gemaakt door degene die de macht hebben. En legaliteit voor je acties is er als je gewonnen hebt. Vraag maar aan Noord Ierland. Kortom als de Catalanen zich keren naar de Europese Unie voor hulp, dan komen ze van een koude kermis thuis. Het laatste wat de EU wil tijdens een brexit is een hele hoop kleine stukjes die zich afschuiven en een grotere versplintering maken in de unie zelf. Vooral omdat het stemmen in de raad dan nog ingewikkelder word gemaakt .

Voor sommige mensen is het opofferen van het recht op vrijheid en zelfbeschikking voor een groter doel een stap die te overwegen is. Ik denk dat in dat geval de weg naar hel bestraat is met goede intenties.

Robert Capa in het eerste rondje Spanje was misschien niet echt met elkaar eens over de politiek

Door |2017-10-05T12:16:09+00:00oktober 5th, 2017|En-Dan-Blog|0 Reacties

Geef een reactie