Feministen – hou op

Jullie willen absolute equality? Het gaat gewoon niet gebeuren in onze westerse cultuur! Zolang we staan op vrijheid boven gelijkheid zetten zal er altijd ongelijkheid zijn. We hebben het op dit moment vrij equal, en al zouden we de komende 200 jaar weiden aan de laatste details, het gaat echt niet veel beter worden dan dit. Mannen en vrouwen zitten nou eenmaal anders in elkaar, zowel mentaal als fysiek, en dat zorgt voor een inherente inequality. Er zijn dingen die we kunnen doen om het eerlijk te houden. Dingen zoals “iedereen heeft dezelfde rechten ongeacht geslacht” en “Iemand een ander loon geven puur en alleen door geslacht is illegaal.” Er zijn ook dingen die we niet gaan doen:

Uitzonderingen maken op logische eisen bij sollicitatie.

Bij de brandweer werken is zwaar werk. Je rent rond in een zware outfit die absoluut niet stylish is en verschrikkelijk clasht met je handtas. Je moet zware dingen kunnen tillen, uitermate fit zijn, en in onveilige situaties de held uithangen. Kan geen enkele vrouw dit? Vast wel! Er zijn heel veel vrouwen die een hoop sterker en sneller zijn dan ik, maar over het algemeen en gemiddeld gezien zijn vrouwen minder sterk dan mannen. Dit is een simpel biologisch feit. Wil je alsnog bij de brandweer? Dan zal je harder moeten trainen dan een man. Je zal langer en harder moeten trainen in de gym om de fysieke eisen van de brandweer te halen. Die eisen verminderen omdat er meer mannen dan vrouwen bij de brandweer zitten kost letterlijk levens.

Bedrijven dwingen om roze producten goedkoper aan te bieden

Loop de winkel in en je ziet dat sommige producten duurder zijn voor het ene geslacht dan het andere geslacht. Dit is simpelweg marktwerking. CEOs die scheermesjes verkopen zijn er achter gekomen dat als ze hun mesjes roze maken, gepaard met reclame over hoe zacht je benen er van worden, dan vrouwen er meer geld voor neerleggen. Ben je het daar niet mee eens? Koop ze niet! Er zijn voldoende genderneutrale producten te vinden, en negen van de tien keer werkt het mannelijke  product precies even goed. Vote with your wallet, dan houden ze er vanzelf mee op.

Alles rond “the pay gap”

Klik

Ik word moe van dit argument. Als we 100 mannelijke middle managers met 10 jaar ervaring in een bank vergelijken met 100 vrouwelijke middle managers met 10 jaar ervaring in een bank is er geen statistisch significant verschil. Helaas nemen vrouwen over het algemeen lager betaalde banen in dienstverlening ipv hoog betaalde banen in STEM. En als ze kinderen krijgen nemen ze veel langer vrij dan mannen. Het is oneerlijk om een schooljuffrouw hetzelfde salaris te geven als een chirurg. En het is oneerlijk om iemand hetzelfde loon te geven als iemand die er een paar jaar tussen uit is geweest om voor de kinderen te zorgen. Dit is niet seksistisch, het is realiteit.

“Ik wil geen 21% btw betalen voor m’n speciale vrouwen producten

Fair enough, kan ik me voorstellen, alle empathie daarvoor en zo. Maar stop met zeiken en doe er wat aan! Dat is niet iets wat je oplost door boos op Facebook te doen, of agressief door je witte broek heen bloeden en het feminisme noemen. Stem op partijen die voor een verlaging in tarief zijn, schrijf de partijen aan, of begin je eigen politieke partij. Be part of the solution, not part of the bullshit.

Bitchen over dingen werkt niet. Mensen zijn over het algemeen best begrijpend door feministisch te doen stoot je ze af. Dat is niet toneshaming maar gewoon de werkelijkheid. Bijna iedereen is voor eerlijkheid, gelijkheid en vrolijk bloemetjes rond gooien voor iedereen maar als je altijd jezelf neerzet als slachtoffer, gaat wildplassen, en schreeuwen dat alle mannen stom zijn werk je niet aan de oplossing, maar maak je het probleem erger.

 

Door |2017-10-05T15:23:21+00:00oktober 5th, 2017|Trigger|0 Reacties

Geef een reactie