De vrolijke neger opsluiten

Okee. Nee. Niet echt opsluiten, meer ergens anders tentoonstellen. In Frankrijk hebben ze besloten dat bovenstaand stukje kunst moet verplaatsen van de gevel naar het Musée Carnavelet. En waarom? Het zou “kwetsend” en “beledigend” zijn, en “een herinnering aan de misdaad van de slavernij.”

Nu vind ik dat eerste niet echt belangrijk. Naast dat er zoveel dingen in de wereld zijn die mensen tegenwoordig kwetsend/beledigend vinden heeft niemand het recht om niet beledigd te worden. We hebben wat wetten om de algehele orde te bewaken (liever geen porno op de muren kladderen e.d.) maar voor de rest heeft iedereen het recht om aan de muur te hangen waar ze zin in hebben. Het is maar een plaatje van een zwarte mens die, waarschijnlijk als slaaf, iemand een koppie thee in te schenken en heeft daar klaarblijkelijk veel lol in. Mensen worden niet boos van een plaatje van een zwarte mens, we hebben er billboards vol van. En volgens mij worden ze ook niet getriggert door de thee. Nee, mensen vinden het kwetsend omdat dit stuk gaat over een periode waarin we niet echt netjes met elkaar om gingen. Het idee dat mensen dit kunnen zien, er aan herinnert worden wat we in het verleden hebben gedaan, is voldoende om het gevelwerkje te stenigen.

Mijn eerste reactie zou zijn “zet er een bordje bij met uitleg, dit gebeurde toen en moet niet meer gebeuren.” Maar dat was al geopperd en was niet voldoende volgens witte mens Raphaëlle Primet. Dus gaat het stuk naar een museum. En ergens vind ik dat helemaal niet erg. Als er mensen rondlopen die zo weinig problemen hebben dat ze tegen dit soort dingen aanschoppen heb ik liever dat we dit soort stukjes geschiedenis restaureren en veilig houden. Niet omdat het kwetsend zou zijn maar juist omdat het een herinnering is aan de misdaad van de slavernij.

Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. — George Santayana

Door |2017-10-04T19:23:40+00:00oktober 4th, 2017|En-Dan-Blog, Vluggertje|0 Reacties

Geef een reactie