Men mijde de serieuzen, want zij missen de ernst. Zij zijn zo lichtzinnig, dat zij hun mening voor de enige waarheid houden. ~ G. Bomans

Schrijver van nuttige citaten

Dit is het stukje waarin ik vanuit mijn perspectief zeg hoe wij een gezellig, knus, en ongelooflijk naar volk zijn geworden. Voornamelijk in het debat, en we hebben dat allemaal aan ons zelf te danken. Mij valt namelijk op dat alles, iedereen en zijn gekke oom wordt opgedeeld in twee kampen. Namelijk ‘wat ik vind’, en als je genoeg raakvlakken hebt mag je daar in. Of ‘stomme mensen die ongelijk hebben’. En dit fenomeen wordt steeds breder en breder. Ik heb heel erg vaak dat ik op dezelfde dag word uitgemaakt voor Wilders fanboiii en stomme kutcommunist met linkse hobbies. En dat allemaal omdat ik een iets andere blik op de wereld heb dan de persoon in kwestie. Dat gaat ook op een manier die niet alleen zoals mijn held Godfried het zegt lichtzinnig is maar ook gewoon bloedirritant. Alsof ik niet voor mijzelf mag beslissen wat ik vind over bepaalde onderwerpen want anders ‘speel ik Wilders in de kaart’, of ik sommige onderwerpen niet mag aansnijden want ‘de linkse opressie zorgt ervoor dat je niks mag roeptoeteren’ En ondertussen zijn we zo hard aan het schreeuwen in de loopgraven dat we steeds verder van elkaar af staan. En dat elke vrije gedachte in een kader moet passen en als dat niet past is het een wrongthink en moet je naar de andere kant.

 

Debat cultuur

 

Nu slaat dit dus een constructief debat op meerdere manieren dood. Hoewel er vandaag de dag een hele boel onzin wordt geroepen over hoe de maatschappij nu uit individueel gewin en denken bestaat, blijft men een kudde dier. Men deelt zich op in groepen. Dit is heel natuurlijk en op zich niet zo erg, echter wat er nu op grote schaal gebeurt is dat men een complexe samenleving met heel veel verschillende facetten nog steeds opdeelt in een ik/zij groep met maar twee meningen. Jou mening, en de “foute”mening. Dit word doorgetrokken op alle fronten. Wat er nu dus gebeurt is dat bijvoorbeeld iemand die, zijn hele leven links is geweest en in een arbeiderswijk woont. Keurig een baan heeft, werkt en betrokken is vanuit sociaal oogpunt met zijn wijk. Er achterkomt dat er een hangjeugd is bij de lokale supermarkt. Hierdoor durft zijn oudere buurvrouw niet meer zo goed naar bovengenoemde supermarkt. Deze man denkt bij zichzelf: ‘Nou weet je, ik ga even die jongens uitleggen dat ze even ergens anders moeten hangen.’ Vervolgens krijgt hij het verwijt dat hij het doet vanwege de afkomst van de jongens. De discussie wordt op scherp gesteld, de man in kwestie word als racist weggezet. De afkomst van de jongens wordt er met de haren bijgesleept. En iets wat al sinds de begintijd van steden normaal is, verwordt tot een verwijdering van elkaar en een normaal gesprek.

Whoop einde probleem.

‘Dus deze kleine (verzonnen) anekdote legt even het probleem wat we hebben bloot, dank je Lunk, nu kunnen we allemaal normaal doen met ons hoofd en klaar is het,’ hoor ik je nu cynisch denken. Nee natuurlijk niet. Maar het is wel mijn voorzet om de dingen die misgaan in de samenleving eindelijk eens een keer bespreekbaar te maken. Gewoon op tafel leggen en er over hebben met alle partijen zonder dat we gelijk weggezet worden als NSB-mafklappers met rechterhand stijfheid. Of linkse communisten die gelijk je naar een Goelag willen sturen omdat er een oproep word gedaan op inleving. Want mijn god er zijn problemen in dit land. Ik zie een gigantische opleving van antisemitisme, inclusief een conflict wat ver van Nederland afstaat, dat toch geïmporteerd wordt (Israël/Palestijnse gebieden). Dit komt onder andere vanuit een geloofsvorm die de verdere integratie verhinderd en geweld oproept. Buitenlandse politiek die gevoerd wordt in Nederland. Terreuraanslagen en de plegers ervan die verborgen worden gehouden in wijken in Nederland en België. En het geeft mijns inziens geen pas om mensen die zich daar terecht zorgen over maken meteen naar rechts duwen als racist. Of als iemand zegt dat je misschien niet een compleet segment van Nederland als terreurverdachte of uitschot moet zien, en dat er dingen gedaan moeten worden om deze zaak niet te laten ontsporen. Dat we internationaal in deze tijden net iets meer moeten samenwerken, zodat de plek die de meeste vluchtelingen opneemt niet de middellandse zee blijft. Roep dan niet gelijk linkse wegkijkhippie.

Het zo maar wegzetten van mensen omdat de argumenten die ze aandragen tegen je ideale wereldbeeld ingaan is gewoon een van de domste dingen die je kan doen. Of je wereldbeeld een cumbaja van volken om een kampvuur is, of een roomblank kleinburgerlijk schubbekutteveen uit de jaren 50.

Door |2017-10-01T19:44:26+00:00oktober 1st, 2017|En-Dan-Blog|0 Reacties

Geef een reactie