Paniek, feiten, fabels en een website. Deel 1: De mensen die schreeuwen op internet.

Smart thinking there buddo

Om dat we dingen op deze website gingen doen met podcasts, en we dus iets nodig hadden om over te praten, zijn wij de wereld van “Wij zijn kritisch over prikken” ingedoken. Dit omdat het een discussie was die ik steeds meer terug las. En eerlijk gezegd er niet met mijn hoofd bij kwam waarom mensen blijven roepen: vaccinaties zijn stom! Wat natuurlijk gigantische onzin is. Want tenzij je blind geworden bent als bijwerking van de mazelen is er al een hele hoop bewijs te vinden dat vaccinaties werken. En polio is lastig en naar.

En toch is er een complete hetze gestart tegen vaccinaties. Met de meest achterlijke claims wat je er allemaal niet van zou krijgen. De grote bekende dankzij een malafide wetenschapper is autisme. Maar nog vele andere aandoeningen passeren de revue als zijnde “vaccinatie-schade” Mocht je nog in de vervelende situatie zijn dat je met de “wij zijn tegen vaccinatie” mensen moet praten, nou hou je maar vast.

De gish gallop, want feiten en consensus zijn toch maar dingen..

Het eerste waar je aan denkt als je de hoeveelheid onzin ziet is; Och ze zullen wel niet weten waar ze het moeten zoeken, of hoe het werkt. Maar als je dan de argumenten aandraagt voor een discussie op wetenschap, dan word er eerst heel hard geroepen dat het niet klopt, en dat het ook maar een mening is. Daarna krijg je de non-argumenten waarom het niet klopt. Bijvoorbeeld dat het niet goed onderzocht is of dat er componenten in vaccinaties zitten die slecht zijn, wat complete onzin is natuurlijk. En daarna.. Jawel. De stortvloed aan pseudowetenschap die kant nog wal slaat. Malafide onderzoeken, excerpts die verkeerd geciteerd worden, de hele rattenplan komt voorbij. Op het eerste gezicht erg overweldigend, maar bij nadere inspectie altijd onzin, niet relevant of gewoon feitelijk onjuist.

Maar voordat je die wall of text allemaal gedebunked hebt ben je ten eerste al weer een uur verder, en ten tweede gooien ze al weer wat anders voor je voeten. En als je zegt het klopt niet, krijg je negen van de tien keer te horen dat je een “Big Pharma” schaap bent dat de “echte” bewijslast niet ziet. Nou is het niet dat wij zo erg slim zijn. Of überhaupt zelfstandig zomaar over dingen die moeilijk geschreven zijn nadenken dus schapen die we zijn gaan we rondvragen. Rondvragen aan mensen die op universiteiten die dingen in mekaar LEGO-en en rondvragen aan de European Medicines Agency, zeg maar de waakhond voor medicijnen. Want waarom doen jullie er kwik in? En mensen van de EMA waarom controleren jullie niet op langetermijn gevolgen?

Het antwoord op vragen over die slechte ingrediënten was (na bijgekomen te zijn van het hoongelach) “Hè waar heb je het over? Die stoffen zijn net anders dan wat jij opnoemt.” En voor de tweede vraag was het een simpele, “Euuh jawel kijk hier, allemaal onderzoeken.”

Hoe dan?


Dus dan ga je ook weer denken, maar waar halen ze dan al die onzin vandaan die ze als dunne diarree over Facebook, artikelen, kranten en zelfs Geenstijl laten vloeien. Want jemig er kan niks over vaccinaties gezegd of geschreven worden of een groepje van 12 mensen staat de discussie dood te schreeuwen met idioterie die kant nog wal slaat, en als je uitlegt dat het de grootste onzin is, dan zit er een complot achter. Welnu, daar ben ik is achteraan gegaan en dat lees je in deel 2.

Door |2017-09-21T09:05:36+00:00september 21st, 2017|Uncategorized|0 Reacties

Geef een reactie