Mini Coup in Catalonië – een korte uitleg

Er gebeuren op het moment dingen in Spanje. De mensen in het oosterse stukje van Spanje (Cataloniërs) willen graag hun eigen land zijn in plaats van een onderdeel van Spanje. Ze spreken hun eigen taal, hebben hun eigen cultuur, en betalen proportioneel veel meer in belasting dan andere delen van Spanje.

Vanaf het oogpunt van de Cataloniërs

Ze zijn nu ongeveer tien jaar aan het lobbyen met de Spaanse overheid over meer autonomie, ze willen meer invloed op cultuur en belasting. Op dit moment betalen alle regio’s belasting wat dan weer verdeeld word over het hele land. Gezien Catalonië veel belasting betaald en zichzelf prima kan onderhouden vinden de inwoners het oneerlijk dat ze zoveel betalen voor het onderhoud van de rest van het land.

De Spaanse overheid is op dit moment relatief traditioneel en conservatief, staan voor een ‘united’ Spanje. In de politiek en media zijn er verschillende politieke kopstukken die zich in het verleden negatief, en volgens de Cataloniërs zelfs denigrerend, hebben geuit over de taal en cultuur van de Cataloniërs. Gezien de geschiedenis van het land onder het leiderschap van Francisco Franco zijn mensen huiverig. Ze hebben al een tijd van Dictatorschap en culturele onderdrukking meegemaakt en willen dat graag in de toekomst voorkomen. Separatisten zien de negatieve uitlatingen van de overheid juist als reden om alles op alles te zetten.

In 2010, na jaren lobbyen werd er door hun hoog gerechtshof een wet ondersteund die meer autonomie aan de Cataloniërs zou geven. Toen kwam de “Partido Popular” (volkspartij) aan de macht. De volkspartij was tegen de wet en heeft duidelijk laten zien dat ze tegen een autonoom Catalonië zijn. Op de Nationale Catalonië Dag 2012 gingen anderhalf miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen de volkspartij. Er werd een nieuwe verkiezing geëist en uitgevoerd voor het parlement om de macht van de volkspartij te ondermijnen. En al was de volkspartij nog steeds de grootste zijn de meeste parlementariërs na die verkiezing moment pro-autonoom Catalonië.

In 2015 kwam er een coalitie van Catalaanse partijen bij elkaar met als doel een referendum door te drukken voor de vrijheid van Catalonië. Ze noemden zichzelf ‘Samen voor Ja’ (Junts Pel Sí). Gezien landen doorgaans geen wetten hebben voor het uit elkaar vallen van het land heeft ook Spanje niets in de grondwet staan over het uittreden een regio. En omdat er niet in de wet staat dat het mag is het technisch gezien illegaal, en dus ook het referendum.

Gisteren (20-9-2017) heeft de Benemérita (militaire politie) een inval gedaan bij de mensen die het referendum aan het opzetten zijn. Ze hebben 14 man opgepakt en de stembiljetten ingenomen, want het referendum is illegaal, slecht, en zo goed als landverraad. De Cataloniërs vinden dit natuurlijk niet leuk, zien de opgepakte mensen als politieke gevangenen onderdrukt door een fascistisch regime, terwijl de rest van Spanje vind dat dit het normale werken van de rechtstaat is. De Cataloniërs gingen massaal de straat op om te protesteren en sloten met de mensenmassa de militaire politie in. De Catalaanse politie heeft de militaire politie ondersteund in het wegkomen en drie van de Catalaanse gevangenen zijn ondertussen weer vrijgelaten.

Het is nu afwachten hoe dit verder ontwikkeld

Vanaf het oogpunt van Spanje

“Hey, als de Cats weggaan missen we een hoop inkomsten via belasting, das stom, we gaan ze tegenhouden want dat mogen ze helemaal niet.

Door |2017-09-21T15:55:55+00:00september 21st, 2017|En-Dan-Blog, Vluggertje|0 Reacties

Geef een reactie