Sint Maarten

Sint Maarten (niet het eiland red.)

Frans Timmerfrans zou zeggen wat hebben we toch een gaaf land, maar wat er bedoeld wordt is wat hebben we een ingewikkeld stelsel gemaakt van ons koninkrijk. Want in het mooie Koninkrijk der Nederlanden hebben we een provincie tegenover Venezuela en aparte landen verschillende premiers, die verschillende landen besturen.
Dat alles omdat we nog een paar eilanden onder beheer hebben die we vroeger de Nederlandse Antillen hebben genoemd.

Nou is het zo dat we vroeger deze eilandjes hebben laten kiezen. Wat wil je? Helemaal onafhankelijk, provincie, beetje onafhankelijk? Sint Maarten heeft gekozen voor de optie een beetje onafhankelijk tijdens die hervormingen. In 2010 is het dus een land geworden in ons koninkrijk. Dat is niet zonder spanningen gegaan. Sowieso is het eiland niet zonder spanningen. Of corruptie. Het moment dat Nederland wil ingrijpen zoals bijvoorbeeld eerder in de financiƫn word dat al dan niet terecht gezien als bemoeien van Nederlandse kant.

De grote woei des kapodts

Toen was er Irma. Deze orkaan is wel erg verwoestend geweest. In die nasleep worden er nog allemaal open zenuwen blootgelegd in de politiek van Sint Maarten, corruptie wordt aangekaart en Nederlands ingrijpen op het eiland. Want natuurlijk is daar een president die een kans ziet om dingen af te schuiven op Nederland. En dan word er gereageerd van Nederlandse kant. En dat is terecht. Onze militairen die daar onder zware omstandigheden goed werk doen hoeven zich niet zulk gedrag te laten aanleunen. Echter wat mij het meest opvalt zijn de reacties van de mensen op straat. “Ik geef geen cent want hunnie zijn super stom en niet dankbaar genoeg”

Dan heb ik zoiets van: Zullen we anders gewoon mensen in nood helpen, en geld geven omdat ze het nodig hebben en hun land naar de klote is. In plaats van geld geven om dankbaarheid te kopen?

Door |2017-09-19T20:20:07+00:00september 19th, 2017|En-Dan-Blog, Vluggertje|0 Reacties

Geef een reactie